Az önéletrajz felépítése, típusok

A klasszikus, fordított időrendi sorrendet  használó önéletrajz a leggyakoribb, amelyet a legtöbb munkavállalónak ajánlunk. Ebben a személyes adatok, szakmai összegzés, szakmai tapasztalat, tanulmányok, készségek és képességek, valamint a nyelvtudás kerül felsorolásra. A munkatapasztalat és a tanulmányok viszont fordított időrendi sorrendben, vagyis a legújabb, jelenlegi állás vagy tanulmány kerül előre, majd időben visszafelé haladva a többi következik. Azoknak ajánlott, akiknek sok a szakmai tapasztalatuk, legalább 2-3 év. Akiknek nincs hiányosság a karrierjükben (például munkanélküliség, szülési szabadság miatt), valamint azoknak, akiknek stabil, ugyanazon a területen szerzett tapasztalatuk van.

 

A funkcionális önéletrajz típus ettől eltér, méghozzá abban, hogy a munkatapasztalat helyett a készségekre, képességekre helyeződik a hangsúly. Ennél a típusnál ugyanis akár teljesen kihagyható a munkatapasztalat szekció! Legfőképp pályakezdők részére ajánljuk, ebben az esetben viszont a tanulmányokról sokkal több információt érdemes megjeleníteni, például a tanulmányi átlagot, legfőbb, az álláshoz kapcsolódó tantárgyakat.

 

A kombinált önéletrajz típus esetén pedig az előző kettőt vegyítjük. A szakmai tapasztalat megjelenhet, de a dokumentum legalján, hogy a képességeken legyen a hangsúly. Ez akkor ajánlott, ha kevés, de releváns szakmai tapasztalattal rendelkezel, vagy eddig az önkéntes munka volt a jellemző, vagy esetleg szakmát szeretnél váltani.

 

Tippek a jó önéletrajz elkészítéséhez

  • Legyen átlátható, szellős és könnyen olvasható!
  • Lehetőleg tartsd az egy oldal hosszúságot. Ha 15 évnél több tapasztalatod van, akkor sem szükséges mindet felsorolni, csak a relevánsakat és a legfrissebbet.
  • Használd a kulcsszavakat! Ezek leginkább készségek, képességek, (rugalmas, terhelhető, precíz, kreatív, stb.) valamint programok nevei (Photoshop, AutoCad, stb.) Mindezek a megpályázott munka hirdetésében megvannak nevezve, így ezeket használd, ha meg akarod szerezni a kiszemelt munkát.
  • A használt betűtípus mindig legyen egyszerű, mint amilyen az Arial, Calibri és Times New Roman. A betű nagysága pedig 11-12-es.
  • Használj bulletpontokat a feladatkörök megnevezéséhez. A legfontosabb szempont ugyanis az, hogy könnyen átlátható legyen az önéletrajz, és ebben segít a felsorolás használata. A felsorolt feladatkör viszont releváns legyen, olyan információkat tartalmazzon, ami elősegíti a jelentkezést.
  • Minden megpályázott munka során frissítsd az önéletrajzodban a kulcsszavakat és akár a szakmai összegzést. Kerüld a túl általános megfogalmazásokat, inkább szabd személyre minden pozíció esetén!

 

 

Megjelent: cvminta.com

cikkek